Trebnje noč Trebnje gozd Trebnje panorama Trebnje panorama

Jurčkov Gozd

tl_files/slike/jurckov-gozd/IMG_1333.jpgJurčkov gozd je uporabljalo že več generacij, vsi so rekli, da gredo v jurčkov gozd, zato je uradno ime rekreacijski park »JURČKOV GOZD«. Je priljubljena lokacija za sprehode in igro otrok iz vrtca, učne ure šolarjev, rekreativcev, sprehajalcev, poleti te gozd vabi v svojo razkošno senco. KS Trebnje je urejala Jurčkov gozd več let. Konec leta 2009 je pridobila gradbeno dovoljenje, pred tem pa so potekali postopki za prenos zemljišča iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije ter izdelavo Idejnega projekta za ureditev rekreacijske gozdne površine. JG je tako kot vse nepremičnine v lasti Občini Trebnje, upravljavec je KS Trebnje. 

 

JG se razprostira na nekaj manj kot 10.000 m2 površine in je v celoti namenjen rekreaciji in igri mlajših in starejših otrok ter tudi odraslih (trije sklopi). Najstarejši najdejo tišino, sprostitev in počitek na klopeh, ki so razporejene po celotni površini. Igrala so unikatna, ker so projektirana med drevesi, saj smo na priporočilo gozdarjev želeli ohraniti čim več dreves. Vseh igral je 20, večinoma lesena njihov strošek nakupa in namestitve je znašal 86 tisoč evrov. Igrala so namenjena vsem. Igrišče je odprto cel dan – vse dni v letu.

 

Letos je KS v JG uredila ploščad za igro z žogo/balinanje in učilnico/gledališče v naravi ter postavila še zadnje igralo. JG ima vsa dovoljenja, sedaj poteka postopek pridobivanja uporabnega dovoljenja. Projektant izdeluje Projekt izvedenih del. Igrala so pregledali strokovnjaki iz Biotehnične fakultete Ljubljana in izdali certifikat o varnosti. Igrala se uporabljajo na lastno odgovornost uporabnika – otrok mora uporabljati igralo v spremstvu odraslega.

 

Otvoritev JG je ena izmed 20 prireditev v sklopu 20 obletnice mesta Trebnje in je namenjena otrokom, ki so igral najbolj veseli. Z animacijami, pevko in kitaristom, ustvarjalnimi delavnicami, peko palačink, iskanjem zakladov in igrami smo podarili otrokom enkratno in doživeto sobotno dopoldne.

 

Poleg rednih vzdrževalnih del na javnih poteh in površinah smo pri javni razsvetljavi zamenjali potratne svetilke z varčnimi – 500 W in 400 W smo zamenjali z varčnimi 36W svetilkami in izvedli investicijske posodobitve pri zamenjavi neustreznih svetilk, ki so svetlobno onesnaževale bivalni prostor v višini 40.000,00 €. Že v letošnjem letu znaša prihranek za tokovino nekaj manj kot 20.000 evrov. Končujemo asfaltna dela na javni poti Primštal in Kukenberk, ki do sedaj še ni imel asfaltirane ceste, v višini 40.000,00 €.